Op de website van NU Zakelijk werd in een kop afgevraagd of payrolling eigenlijk nog toekomst heeft. Barbera Netters schreef een column over payrolling. Hoewel de kop wat negatief oogt (“Het einde van payrolling?”), is het artikel an sich positiever over payrolling. Heeft payrolling nu wel of geen kans van slagen? Wij denken van wel.

payrolling-kolibrie

Payrolling is de trend van het moment. Veel bedrijven doen het al om hun personeel te laten flexwerken. In principe is het simpel: de werknemers gaan werken onder het CAO van uitzendkrachten. Voor de werkgever betekent dat lagere kosten en voor het personeel betekent het hoger netto loon en een goede pensioensregeling. Netters noemt het grootste nadeel van payrolling “de geringe mate van ontslagbescherming”. Dit geldt echter niet voor alle branches, want in andere werkgebieden waar flexibel wordt gewerkt komt hetzelfde voor.

In de horeca bijvoorbeeld, heeft payrolling aangetoond echt te werken. Steeds vaker kiezen horecawerkgevers voor payrollers in plaats van vaste krachten. Omdat de horeca nog steeds in crisis verkeert door veranderingen in lonen en inflatie, zijn flexwerkers de beste optie. Zo vallen werknemers onder het CAO van uitzendkrachten en besteed je als baas in principe het werkgeverschap uit. En toch blijf je werkgever, want je zoekt zelf het personeel, begeleidt hen en zorgt voor eventuele vervanging. Het verschil is wel dat payrolling een hoop administratieve rompslomp scheelt, want dat besteed je uit. Vaak merkt de werknemer weinig van de verandering, wanneer diegene gewoon zijn of haar werk goed blijft uitvoeren. Zowel werknemer als –gever voelt het in de portemonnee, want de kosten zijn minder en de netto lonen hoger.