verzeker je bedrijfBij ondernemen hoort onvermijdelijk ook het nemen van risico’s, maar tot op welke hoogte? Als medewerker in loondienst hoe je je geen zorgen te maken over je salaris als ziek bent, maar als zelfstandige ligt dat heel anders. Ben je bijvoorbeeld op freelance basis sportinstructeur, dan betaalt je opdrachtgever je niet door als je met een gebroken been thuis ligt. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) biedt in zo’n geval uitkomst. Veel startende ondernemers laten deze nog vaak links liggen vanwege de hoge kosten, maar wanneer je je eigen zaak op de rails hebt is het toch verstandig om het afsluiten van een AOV nog eens te overwegen.

Zakelijke aansprakelijkheid

Een andere verzekering die de aandacht waard is, is de zogenaamde beroepsaansprakelijkheidsverzekering  (bvb hier af te sluiten). Wanneer je in loondienst fouten maakt kost je dat normaal gesproken niet meer dan een hartig woordje met je baas. Als ondernemer kun je echter direct aansprakelijk worden gesteld door een klant, wanneer je bijvoorbeeld verkeerd advies hebt gegeven. De BAV beschermt je tegen dit soort claims en is vooral interessant voor ondernemers die onvermijdelijk bepaalde risico’s moeten nemen in hun werk. Gedekt zijn  bijvoorbeeld  inbreuk op intellectuele eigendomsrechten en eventuele proceskosten.

Wat betreft dat laatste kan het ook verstandig zijn om een rechtsbijstandverzekering voor bedrijven af te sluiten (bvb hier). Wanneer je als ondernemer juridische bijstand nodig hebt, kun je hiervoor geen beroep op de rechtsbijstandverzekering die je als privépersoon hebt. Je hoopt er natuurlijk nooit gebruik van te hoeven maken, maar wanneer het nodig is biedt deze verzekering alle hulp die je nodig hebt. Een andere verzekering waar je voorlopig heeft gebruik van hoopt te maken maar die als ondernemer wel belangrijk is, is de levensverzekering (bvb hier af te sluiten). Als u door onvoorziene omstandigheden wegvalt, zouden uw vrouw en kinderen wel eens in financiële problemen kunnen komen en dat wilt u natuurlijk voorkomen.

Ook al heb je dus als bedrijf oog voor de wereld om je heen en doe je aan maatschappelijk betrokken ondernemen, vergeet ook niet af en toe aan jezelf te denken en neem je zakelijke verzekeringen nog eens goed onder de loep.