via: zelfstandigreisadviseur.nl

via: zelfstandigreisadviseur.nl

Hoewel de crisis op zijn einde lijkt te zijn, merken veel ondernemers ook dit jaar de crisis nog. Voor veel bedrijven betekent dat vooral besparen, maar soms kun je juist beter de risico’s beperken. In dit artikel 5 tips voor ondernemers in crisistijd.

1. Duurzaam ondernemen

Besparen op schaarse en dure grondstoffen bespaart direct kosten. Het voordeel is dat het vaak ook goed is voor het milieu. Zet de verwarming en lichten uit als de laatste werknemers naar huis zijn en probeer ervoor te zorgen dat er minder geprint wordt. Betrek ook de werknemers bij je plannen voor een duurzamer kantoor. Zij kunnen er bijvoorbeeld op letten dat alle computers ’s avonds uit staan.

2. Verzeker je tegen onverwachtse kosten

Het eerste wat veel ondernemers doen om te besparen, is het laten vallen van bepaalde verzekeringen. Dat is alleen niet altijd verstandig. Voor veel organisaties is bijvoorbeeld een rechtsbijstandverzekering juist heel belangrijk. Een juridisch conflict ligt vaak om de hoek en dat wordt een dure grap als je de kosten voor een advocaat moet betalen. Met deze verzekering ben je als organisatie verzekerd voor de kosten van een advocaat of jurist. Er zijn echter grote verschillen tussen de verzekeraars. De dekkingen en hoogte van de premies kunnen per aanbieder verschillen. Vergelijk daarom verschillende aanbieders voor je een verzekering voor rechtsbijstand gaat afsluiten.

3. Bespaar op je wagenpark

Een grote kostenpost voor veel organisaties is daarnaast het wagenpark. Door het aanbieden van een mobiliteitsbudget kun je hier tot wel 20 procent besparen. De werknemer bepaalt zelf met welk vervoersmiddel ze naar het werk reizen. Werknemers worden zo gestimuleerd zuinig te rijden en vaker het openbaar vervoer te pakken. Het bedrag dat een werknemer over heeft aan het einde van het jaar kan verdeeld worden tussen werkgever en werknemer. Het is daarnaast ook nog eens goed voor het milieu.